maanantai 24. tammikuuta 2011

Sään seuraaminen ja sääasemat Raumalla

Purjehtiminen ja muut ulkoiluharrasteet ovat hyvinkin säästä riippuvaisia. Jokaisen purjehtijan perustaitoihin kuuluu sään seuraaminen ja varsinkin säätilan muutosten havainnointi. Lehdissä, radiossa ja televisiossa kerrotaan jonkinlaisia ennusteita tulevasta säästä, mutta ne ovat todellakin ennusteita suurelle maantieteelliselle alueelle. 

Pienet mikroilmastot kuten Näsijärvi, Rauman edusta yms. tuovat oman haasteensa säätilaan, koska näillä pienillä alueilla säätila voi olla huomattavasti erilainen yleiseen esimerkiksi koko Etelä-Suomeen verrattuna. Konkreettisesti tämän vaihtelun huomaa, kun on päivän ollut Eurassa töissä jatkuvan sateen alla ja kotiin tullessa Raumalla on koko päivän paistanut aurinko. Samoin tuuli on erilainen maalla ja rannalla: Pyynpäässä kotipihalla tuntuu etteihän täällä tuule laisinkaan, mutta Kuuskarissa meinaa tuuli viedä kalsaritkin jalasta.

Tunnetusti ennustaminen on vaikeaa – varsinkin tulevaisuuden ennustaminen, mutta varman sääennusteen tekeminen on liki mahdotonta. Sääennuste on aina valistunut arvaus ja joskus se osuu aivan nappiin, mutta useinmiten se ei osu ja totuuden saa selville vain katsomalla ikkunasta ulos. Takavuosina Päijännepurjehduksessa tilasimme tekstiviestillä täsmäsääennusteen sijaintiimme kesken kisan. Ennusteen mukaan oli aurinkoista ja leppoisaa 4 m/s etelätuulta. Todellisuudessa tuuli oli pohjoisesta 9 m/s, jäätävän kylmää sekä satoi vettä ja rakeita kaatamalla.

Hetkellisen säätilan saa selville helposti näin intternnetti aikaan lukuisista sääasemista. Sääasemat joitain tietoja näyttävät graafeina viimeisen 24 tai 12 tunnin ajalta, joten menneistä tapahtumista saadaan jonkinlainen suunta tulevan sään kehittymiseen. 

Kylmäpihlajan majakan sääasema

Tämä on se mikä luetaan Merisään yhteydessä Radio Suomessa. Kertoo sään ulkomeren laidalla. Sijainti kartalla
Rauman sataman sääasemaSääasema on sataman uloimmassa valopylväässä ja se kertoo melko hyvin rannan ja sisäsaariston säätyypin. Pohjoistuulilla tuulimittarissa voi olla virhettä, koska siilot tekevät tuuleen pyörteitä. Sijainti kartalla
Rauman Energian sääasema 

Sääasema kertoo parhaiten kaupunkialueen säätyypin. Asema on Kairakadulla sähkölaitoksen katolla. Itä - länsi tuulilla saattaa olla tuulimittarissa virhettä, koska tuuli pääsee tunneloitumaan mm. junarataa pitkin. Sijainti kartalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti